Wethouder Van der Horst ook op kieslijst waterschap: “Volgende keer doe ik dit niet meer”

Wethouder Melanie van der Horst (D66) heeft spijt van haar kandidaatstelling voor de waterschapsverkiezingen. De bestuurder stond als lijstduwer op de kieslijst van de partij Water Natuurlijk, terwijl zij als wethouder Water verantwoordelijk is voor Waternet. 

Van der Horst is als wethouder Water namens de gemeente Amsterdam één van de drie leden van het Stichtingsbestuur van Waternet. Naast Van der Horst zijn dat de dijkgraaf en een onafhankelijke voorzitter. 

Waterschapswet

Volgens de Waterschapswet kan een wethouder (uit hetzelfde waterschap) helemaal geen waterschapsbestuurslid zijn, wegens onverenigbaarheid van functies. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor ministers en leden van de provinciale staten. 

De wethouder laat in een reactie aan AT5 weten dat ze zich beschikbaar stelde als lijstduwer ‘in de hoop een steentje bij te dragen aan de opkomst, omdat deze verkiezing over het algemeen weinig kiezers trekt’. De gemeente zei volgens haar dat dat geen probleem was.

“Ik zal geen zitting nemen in het algemeen bestuur van het waterschap”, zegt Van der Horst. “Maar ik merk nu wel dat dit vragen oproept, daarom zal ik dit bij de volgende verkiezingen niet opnieuw doen.”

Hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries noemt de keuze van Van der Horst ‘onhandig’. “Maar het is volgens de wet niet verboden. (Zie gemeentewet en waterschapswet). Pas als ze verkozen is en plaatsneemt in het algemeen bestuur wordt het voor haar onmogelijk nog zaken te doen met Waternet.”

Water Natuurlijk zegt te staan voor ‘duurzaam, klimaatrobuust waterbeheer’. Op de site van de partij staat Van der Horst niet genoemd als kandidaat op de kieslijst, maar wel als ‘ambassadeur‘. Dat geldt ook voor wethouder Touria Meliani en stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege. 

Comments

comments

44 bezoekers online
0 gasten, 44 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 73 op 11:18 am UTC
Deze maand: 90 op 03-22-2023 01:04 pm UTC
Dit jaar: 104 op 01-01-2023 03:58 pm UTC
Totaal: 610 op 12-26-2022 11:27 am UTC