‘Treintje rijden’ uit parkeergarage Bos en Lommer kost uiteindelijk 750 euro

Parkeergarage Q-park in Bos en Lommer heeft terecht een boete gestuurd omdat een automobilist zonder te betalen wegreed. In plaats van ongeveer 360 euro, moet het bedrijf dat eigenaar is van de auto door de rechtszaak meer dan het dubbele van dat bedrag betalen. 

Op 30 mei 2022 reed de bestuurder zonder te hebben betaald vlak achter de auto voor hem onder de slagboom door de garage uit. De camera’s van de garage registreerden dat en dus kreeg het bedrijf, dat eigenaar is van de auto, anderhalve week later een brief waarin stond dat het binnen zestien dagen 364,52 euro moest betalen.

Geen muntjes

Het bedrijf betaalde niet en Q-park stapte naar de rechter. Tijdens de behandeling van de zaak op 10 februari van dit jaar gaf de bestuurder aan dat hij probeerde contant te betalen, maar dat de automaat geen muntjes accepteerde. Hij had geen pinpas bij zich en voelde zich daarom gedwongen om bumperklevend de garage uit te rijden. 

Q-Park zei in reactie daarop dat hij op de belknoppen van de automaat had moeten drukken en zo om hulp had moeten vragen. De kantonrechter is het ook met de automobilist oneens. In het vonnis wordt geconcludeerd dat er onvoldoende is gebleken dat er sprake was van overmacht. 

“De door Q-Park gevorderde aanvullende schadevergoeding in verband met het treintje rijden is, gelet op hetgeen door Q-Park is gesteld over de beoogde preventieve werking daarvan, de gevaarzetting voor andere verkeersdeelnemers en de gemotiveerde onderbouwing van Q-Park van de hierdoor door haar geleden schade, niet oneerlijk in de zin van de richtlijn”, schrijft de kantonrechter. 

Verloren kaart

Naast de schadevergoeding kwam er ook nog het tarief van een verloren kaart (39 euro) bij. Alleen de 54,68 euro aan buitengerechtelijke incassokosten konden volgens de kantonrechter niet geïnd worden, maar dan bleef er alsnog een totaalbedrag van 358,97 euro over.

Daar bleef het niet bij. Omdat het bedrijf de zaak heeft verloren, moet het de proceskosten ook betalen. Het gaat om een kleine 400 euro, waarmee de beslissing van de automobilist het bedrijf dus zeker 750 euro kost.

Comments

comments

44 bezoekers online
0 gasten, 44 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 73 op 11:18 am UTC
Deze maand: 90 op 03-22-2023 01:04 pm UTC
Dit jaar: 104 op 01-01-2023 03:58 pm UTC
Totaal: 610 op 12-26-2022 11:27 am UTC