Slots op Schiphol mogelijk verhandelbaar om nog ietsje verder te groeien

In de toekomst zijn zogenoemde slots waarschijnlijk verhandelbaar op Schiphol. Luchtvaartmaatschappijen kunnen dan hun rechten om op een bepaald moment te landen of op te stijgen, doorverkopen aan andere partijen.

Dat schrijft het AD. In 2017 zat Schiphol net onder het maximale aantal vliegbewegingen. Het kabinet heeft dat maximum ingesteld op 500.000, en vorig jaar kwam het aantal bewegingen op bijna 497.000 uit. De luchthaven groeit uit zijn jasje.

Lees ook: Ticket naar New York goedkoper door komst prijsvechter

Om het aantal vliegbewegingen maximaal te kunnen benutten, onderzoekt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de mogelijkheid om luchtvaartmaatschappijen toe te staan hun slots te verhandelen. Op dit moment kunnen alle luchtvaartmaatschappijen slots aanvragen. Als ze al langere tijd op een vliegveld vliegen, bouwen ze historische rechten op, en nieuwkomers op de markt maken kans op de resterende starts en landingen.

Vakantievliegers
In de nieuwe situatie zouden de maatschappijen na deze eerste uitgifte hun slots kunnen doorverkopen aan andere partijen. Voor maatschappijen die vooral vakantiegangers vervoeren, zou het interessant kunnen zijn om hun slots op Schiphol voor veel geld door te verkopen om vervolgens vanaf bijvoorbeeld Eindhoven te vliegen.

Comments

comments

Author: admin