Sinds corona blijven Chinese toeristen weg uit Amsterdam: wat is er aan de hand?

Er zijn fors minder Chinese toeristen in de stad dan normaal. En dat valt niet alleen op in het straatbeeld. Ondernemers merken het, tot hun spijt, ook: “Het was absoluut goed verkopen.”

“We waren net bij Madame Tussauds en ik heb er geen één gezien. Normaal is het veel drukker, bussen vol volgens mij”, vertelt een Nederlandse toerist. Dat het anders is dan voor de coronapandemie hoef je Benno Leeser, eigenaar van de luxe juwelierszaak House of Gassan, niet te vertellen: “We hadden in het verleden op een zaterdag soms wel 5000 mensen, zo’n 200 bussen op een dag”, vertelt hij. 

Sinds jaar en dag komen Chinezen in grote groepen zijn zaak bekijken en sieraden kopen, maar sinds corona zijn de toeristenaantallen gekrompen: “Voor 2020 hadden we 400.000 toeristen per jaar, waarvan 100.000 uit Zuidoost-Azië en het merendeel Chinezen. Tijdens covid zaten we op 20.000”, vertelt hij. Leeser denkt dit jaar met moeite 120.000 bezoekers uit China te halen. “Tot nu toe zitten we op 89.000.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Sinds corona is het aantal Chinese toeristen niet meer terug op het oude niveau geweest, vertelt toerisme-expert Gerard Gielen. “Terwijl er na corona wel een verwachting was dat het weer aan zou trekken”, vertelt hij. Het gaat met name om de grote groepen toeristen: “Je kent ze wel achter een parapluutje aan over de grachten. Dat type toerist zijn, daar zijn de grote klappen geweest. De zelfstandige toerist redt zich wel, maar de grote groepen dat duurt nog even”, vertelt hij.

Dat merken ze ook bij het Chinese restaurant FuLu Mandarijn op het Rokin. “We hopen dat ze snel weer terugkomen. De chefs en mensen in de bediening zijn ook van Chinese afkomst. “We hopen dat Chinese toeristen weer komen, zodat we met hen contact kunnen maken”, vertelt Simona Zhang.

Tekst gaat verder onder de foto.

De groei bleef de laatste jaren uit door verschillende factoren, zegt Gielen: “KLM mocht niet meer vliegen, de Chinese reisbureaus zijn weg en veel reisbureaus in China zijn failliet gegaan.” Ook werden er sinds corona minder visa afgegeven om naar het buitenland te gaan. En dat is een gemis, want Chinezen houden van geld uitgeven weet Gassan-eigenaar Leeser: “Amsterdam staat bekend om de City of Diamonds. Chinezen wilden laten zien dat ze in het buitenland waren geweest en die kochten dus wat, vaak diamanten. Men kocht dan wel zes keer hetzelfde, want de hele familie moest wat hebben. Het was absoluut goed verkopen.”

Met wat slagen om de arm, zoals internationale conflicten, verwacht Gielen dat het Chinese toerisme gauw weer op gang zal komen. Goed nieuws voor ondernemers kwam alvast vorige week, toen de Chinese overheid liet weten dat Chinese reisbureaus weer groepsreizen mogen aanbieden aan bijna zeventig landen, waaronder Nederland.

Comments

comments

38 bezoekers online
5 gasten, 33 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 45 op 09:13 am UTC
Deze maand: 83 op 09-01-2023 01:13 pm UTC
Dit jaar: 157 op 08-20-2023 11:18 pm UTC
Totaal: 610 op 12-26-2022 11:27 am UTC