‘Rechter haalt prostitutiebeleid gemeente onderuit’

De bestuursrechter heeft gisteren een streept gezet door het prostitutiebeleid van de stad. Het beleid zou op cruciale onderdelen in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens.

In een rechtszaak aangespannen door tien exploitanten van prostitutieramen werden belangrijke punten van het beleid onderuit gehaald, zo schrijft NRC. Volgens de rechter ligt het probleem bij de centrale positie die raamexploitanten hebben in de strijd tegen mensenhandel, zo schrijft de krant. Zij moeten ‘intakegesprekken’ voeren met nieuwe prostituees om er zeker van te zijn dat het werk vrijwillig gedaan wordt. Doet de exploitant dat niet, dan loopt hij de kans zijn vergunning kwijt te raken.

Persoonlijke informatie
Maar volgens de rechter kan een exploitant niet alleen verantwoordelijk zijn. De vraag is of er van exploitanten verwacht kan worden dat zij signalen van mensenhandel kunnen herkennen. In de uitspraak zegt de rechtbank dat het ‘licht opmerkelijk’ is dat sekswerkers ‘juist exploitanten moeten voorzien van persoonlijke informatie’. De positie van prostituees ten opzichte van de raamexploitanten zou daarmee juist verzwakken.

De rechtbank oordeelde ook dat het feit dat exploitanten intakeformulieren moeten bewaren en moeten kunnen tonen bij controle, in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Powered by WPeMatico

Comments

comments

83 bezoekers online
8 gasten, 75 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 96 op 04:07 pm UTC
Deze maand: 286 op 10-14-2018 06:47 pm UTC
Dit jaar: 291 op 05-31-2018 09:35 am UTC
Totaal: 390 op 02-08-2015 11:46 pm UTC