Palen tegen sluipverkeer in westelijke grachtengordel moeten er in oktober komen

Automobilisten moeten er vanaf oktober rekening mee houden dat ze niet meer van de ene naar de andere buurt binnen de westelijke grachtengordel kunnen rijden. De gemeente streeft ernaar om vanaf dan de eerste palen uit het zogenoemde ‘palenplan’ in de binnenstad aan te leggen.

Het palenplan werd in maart al door stadsdeel Centrum aangekondigd. De palen moeten de sluiproutes die nu in het gebied zijn ontstaan aan banden leggen. Veel autoverkeer zoekt op dit moment via de grachten een snellere route dan hoofdroutes als de Nieuwezijds Voorburgwal en Marnixstraat, die daarvoor bestemd zijn.

Tijdelijk

In juli besloot het stadsdeel het plan in de vorm van een proef uit te voeren. Voorlopig gaat het dus om een tijdelijke maatregel. In de tijd dat de palen er staan, wordt onderzocht hoe het verkeer in de stad op de aanpassingen reageert en wat de effecten voor de leefbaarheid in de omgeving zijn.

“Tijdens de pilot vragen we buurtbewoners naar hun ervaringen”, aldus de gemeentewoordvoerder. “We verspreiden hiervoor tweetalige flyers en er is elke maand een digitaal en een fysiek spreekuur. Ook worden buurtgenoten uitgenodigd om deel te nemen aan een panel waar iedereen ervaringen kan delen.”

‘Strategisch’

De palen worden geplaatst op bruggen over de Brouwersgracht, Blauwburgwal en Prinsengracht. Volgens het stadsdeel zijn het ‘strategische’ plekken die verkeersoverlast in de westelijke grachtengordel, de noordelijke Jordaan en Haarlemmerbuurt moeten tegengaan. Bestemmingsverkeer kan nog wel de buurten in- en uitrijden.

In bijna alle gevallen gaat het om vaste (uitneembare) palen, met uitzondering van één verzinkbare paal die de kade van de Keizersgracht met de Haarlemmerbuurt verbindt. Mochten de plannen doorgaan, dan is het voor automobilisten niet meer mogelijk om binnen de westelijke grachtengordel van de ene naar de andere buurt te rijden. Er is een uitzondering voor bestemmingsverkeer, waarmee de gemeente bewoners ondernemers en ‘hun gasten’ bedoelt.

Comments

comments

37 bezoekers online
8 gasten, 29 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 45 op 09:13 am UTC
Deze maand: 83 op 09-01-2023 01:13 pm UTC
Dit jaar: 157 op 08-20-2023 11:18 pm UTC
Totaal: 610 op 12-26-2022 11:27 am UTC