Over Amstelveen

Amstelveen is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De bebouwing grenst in het noorden aan de stad Amsterdam en ligt vlak bij Schiphol.

Geschiedenis
Tot 1964 heette de gemeente Nieuwer-Amstel. Het Amstelland werd in de Middeleeuwen opgedeeld in Ouder-Amstel (ten oosten van de Amstel) en Nieuwer Amstel (ten westen van de rivier). In dit laatste gebied ontstond Amstelveen als een dorp in het turfwinningsgebied ten westen van de rivier. In de 17e en 18e eeuw trokken welgestelde Amsterdammers naar het gebied, op zoek naar rust en ruimte. De grens tussen Nieuwer-Amstel en Amsterdam liep toen nog ten zuiden van de Buitensingelgracht, onder andere ter hoogte van de huidige Van Baerlestraat en Ceintuurbaan. Aan de Amsteldijk bij de Amsterdamse Tolstraat staat nog het voormalige gemeentehuis van Nieuwer-Amstel, gebouwd in 1890. Na annexatie van het noordelijke deel van de gemeente werd hier het Amsterdamse Gemeentearchief gehuisvest.
In 1896 en 1921 annexeerde Amsterdam het noordelijke (en dichtstbevolkte) deel van de gemeente; Amstelveen werd gereduceerd tot het oude dorp en de directe omgeving. De gemeentegrens kwam te liggen bij de Kalfjeslaan. Haar aantrekkingskracht voor welgestelde Amsterdammers bleef echter bestaan, dit is zichtbaar in de met name vanaf 1930 aangelegde aantrekkelijke woonwijken in het noordwesten van de gemeente. Met name aan deze wijken ontleent Amstelveen nog altijd een reputatie als woonplaats voor welgestelden.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Amstelveen overloopgemeente en bovendien officieel een van de woongemeenten van Schiphol. Uitbreidingswijken werden in snel tempo uit de grond gestampt; in de jaren ’60 was Amstelveen enige tijd de snelstgroeiende stad van Nederland. Woonkwaliteit en groenvoorziening werden hierbij echter niet uit het oog verloren. Vanaf 1964 werd de naam van het inmiddels tot voorstad uitgegroeide dorp aan de gehele gemeente gegeven.
Sinds eind jaren ’90 verloopt de groei geleidelijker en zijn geen grote uitbreidingen meer gepland. De meest recente uitbreiding is de Westwijk in het zuidwesten van Amstelveen. De komende jaren wordt deze wijk afgemaakt door in het zuidwesten 800 en in het zuidoosten 700 woningen te bouwen. Daarmee zal de laatste uitbreiding van Amstelveen zijn voltooid. Om in de behoeften van de snel gegroeide bevolking te voorzien werd een nieuw centrum, het Stadshart Amstelveen, gecreëerd. Hier bevinden zich een groot winkelcentrum, de centrale bibliotheek, alsmede culturele voorzieningen, horeca en kantoren. Het winkelgebied in het Stadshart is het grootste binnen de regio.
In 2003 werd Amstelveen verkozen tot de meest aantrekkelijke grote stad van Nederland om in te wonen. Dat stelde het economisch onderzoeksbureau Nyfer in Breukelen in de ‘Atlas voor gemeenten 2003’. Als positieve punten van Amstelveen werden genoemd: goed bereikbaar, veilig, rijk aan cultuur en dicht bij Amsterdam.

Oppervlakte

De gemeente heeft na een grenscorrectie met Aalsmeer van 2002 een oppervlakte van 44,08 km². Het wateroppervlak is binnen de gemeentegrens op 3,96 km², dit is zonder de kavelsloten in het buitengebied. Amstelveen ligt voor het grootste gedeelte in laagliggende polders, deels drooggemaakte veenplassen.
Een groot deel van het Amsterdamse Bos ligt in de gemeente (ten westen van de stad). In het Amsterdamse Bos bevindt zich het Wagener-stadion, waarin vele nationale en internationale hockeywedstrijden en -toernooien gespeeld worden.

Bevolking

Op 19 juli 2010 telde Amstelveen 80.921 inwoners. In november 2008 heeft de gemeente de 80.000-ste inwoner ingeschreven, waarna het aantal inwoners weer licht gedaald is. Op 1 augustus 2009 telde Amstelveen 80.066 inwoners en per 16 september 2009 telde Amstelveen 80.449 inwoners. Volgens de nieuwe bevolkingsprognose (2008-2038) groeit Amstelveen de komende jaren met enkele honderden per jaar. In 2019 wordt de bevolkingspiek bereikt met 84.949 inwoners. Daarna daalt het inwonersaantal weer. Amstelveen is nog steeds een relatief vergrijsde gemeente. 19% van de bevolking is ouder dan 65 jaar, terwijl het landelijk gemiddelde op 15 % staat. Het aantal ouderen zal komende jaren blijven toenemen, maar schuift steeds meer naar het landelijk gemiddelde op. Ook het aantal Amstelveense jongeren is lager dan landelijk: 28% versus 30%. Komende jaren stijgt het aantal jongeren, om naar verwachting in 2030 weer te stabiliseren op het huidige niveau. Op 1 januari 2008 woonden in Amstelveen ruim 8.600 mensen met een niet Nederlandse nationaliteit. Dat is 11% van de totale Amstelveense bevolking. Japanners vormen daarvan al jaren de grootste groep (1.719) vanwege de aanwezigheid van hoofdkantoren van grote Japanse bedrijven in Amstelveen[1]. De aanwezigheid van de Japanse gemeenschap heeft ook tot gevolg dat er enkele specifiek Japanse winkels aanwezig zijn in Amstelveen. In 2009 was er al sprake van verdubbeling van het aantal personen van Indiase en Chinese afkomst. Nieuwe Indiase bewoners vertegenwoordigen de grootste stijging (58%) sinds begin 2008. Na de Japanners vormen zij de grootste groep met een niet-Nederlandse nationaliteit.

Werk

Amstelveen is een voorstad van Amsterdam en geldt voornamelijk als slaapstad voor werknemers die in Amsterdam en op Schiphol werken. In de loop der jaren hebben zich echter kantoren van meerdere (internationale) ondernemingen in de stad gevestigd, waaronder de hoofdkantoren van de KLM en KPMG. Hierdoor telt de gemeente zelf ook veel arbeidsplaatsen. Amstelveen probeert de kantorenmarkt verder te ontwikkelen maar stuit hierbij op hevige concurrentie uit de regio. Momenteel staan 1.409 personen geregistreerd als werkzoekenden met een uitkering. De afname is met name bij 25-44 jarigen. In drie jaar tijd halveerde bij deze groep het aantal werklozen. Landelijk laat deze groep ook de sterkste daling zien. Daarentegen komen laaggeschoolde personen juist moeilijker aan de slag. Deze conclusies gelden zowel voor mannen als vrouwen, zo staat in het statistisch rapport ‘Facts and Figures 2007-2008’.

Verkeer en vervoer

De A9, die van oost naar west door de gemeente loopt biedt automobilisten toegang tot Amstelveen via de afslagen 4 en 5. Tevens is de A10 een belangrijke verkeersader voor het noordelijke deel van de gemeente. De belangrijkste noord-zuid as is de Beneluxbaan.
De stad is sinds 1990 verbonden met Amsterdam via een sneltram (metrolijn 51) en tramlijn 5. De Zuidtangent-bus verbindt Amstelveen sinds 2002 met Amsterdam Zuidoost en met Schiphol, Hoofddorp en Haarlem. Daarnaast zijn er nog 20 andere busverbindingen die geëxploiteerd worden door Connexxion. Bijna alle lijnen komen samen op het centrale busstation (afbeelding), wat beter bekend staat als het Busstation Amstelveen.
De gemeente heeft sinds 1950 geen eigen spoorwegstation meer, maar is wel goed bereikbaar vanaf de stations Amsterdam Zuid, Amsterdam Bijlmer ArenA en Schiphol via de genoemde bus-, tram- en metroverbindingen. Amstelveen is de grootste Nederlandse plaats zonder NS-station (de grootste Nederlandse gemeente zonder NS-station, voorheen eveneens Amstelveen, werd in 2004 de nieuwe gemeente Westland).

Cultuur

Nabij het winkelcentrum Stadshart Amstelveen is het Cobra Museum gevestigd. In de binnentuin van het museum is een Japanse kiezeltuin ingericht door Tajiri. Naast het Cobra Museum is er een tweede museum binnen de gemeente dat zich richt op moderne kunst. Dit is het Museum Jan van der Togt, dat zich bevindt in ‘t oude dorp van Amstelveen. Ook voert de Electrische Museumtramlijn Amsterdam zijn tramdienst in deze gemeente uit op zondagen tussen Pasen en oktober.
Naast musea zijn er tal van andere culturele instellingen te vinden, de meeste hiervan zijn gesitueerd aan de cultuurstrip van het Stadshart.

Onderwijs

In Amstelveen staan 20 basisscholen: 9 openbare, 5 protestants-christelijke, 5 rooms-katholieke scholen en een bijzonder neutrale school. Waaronder de volgende:

Basisonderwijs
Openbare Basisschool Piet Hein
De Horizon
De Wereldbol
Eerste Montessorischool in Amstelveen
Karel Eykman School
De Westwijzer
De Cirkel
Michiel de Ruyterschool
Martin Luther Kingschool
2e Amstelveense Montessorischool
Vrije School Amstelveen
Joost van den Vondel RK basisschool
Willem-Alexanderschool
de Pionier
Roelof Venema School
De Triangel RK basisschool
Het Palet-zuid/noord
De Akker

Speciaal onderwijs
Dit is onderwijs voor moeilijk lerende kinderen en moeilijk opvoedbare kinderen. Beide scholen faciliteren beide categorieën kinderen.
Wending (Openbaar)
De Schakel (Openbaar)

Voortgezet onderwijs
Amstelveen College (vmbo-t/havo/vwo)
Hermann Wesselink College (vmbo-t/havo/vwo/TTO-vwo)
Internationale School van Amsterdam
Keizer Karel College (havo/vwo technasium)
Panta Rhei (vmbo/mavo/lwoo)

Overig
Uilenstede, studentenwijk

Sport

BV Van Zijderveld, meervoudig landskampioen badminton
Verschillende hockeyclubs waaronder: Hockeyclub AMVJ, Mixed Hockey Club ‘Amstelveen, HIC en HV_MYRA
AV Startbaan (atletiek)
Karatedo Yokoso
Korfbal Vereniging Amstelveen
Zukertort (schaken)
KLM Schermvereniging
Tafeltennisvereniging Amstelveen
A.L.T.C. Overburg (tennis)
L.T.C. Amstelland (tennis)
T.C. De Meerlanden(tennis)
FIT Amstelveen (turnen)
ODIN Amstelveen (turnen)
RODA ’23 (voetbal)
Martinus, meervoudig landskampioen volleybal
A.Z. & P.C. De Futen (zwem- en waterpolovereniging)
Sporting Matinus (voetbal)
V.R.A. (cricket)
A.C.C. (cricket)
N.F.C (voetbal)
RSVU Okeanos (roeien), een van de (studenten)roeiverenigingen

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Amstelveen

Geef een reactie

76 bezoekers online
15 gasten, 61 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 84 op 05:08 pm UTC
Deze maand: 93 op 09-18-2020 05:30 am UTC
Dit jaar: 257 op 05-10-2020 02:11 am UTC
Totaal: 601 op 11-05-2019 06:12 am UTC