Opnieuw veel internationale studenten naar de stad, hoe komen zij aan een woning?

Het nieuwe studiejaar van de universiteiten en hogescholen in de stad start op 4 september, maar veel internationale studenten hebben nog altijd geen woning. Wat gebeurt er als ze straks hier studeren, maar nog steeds geen woning hebben?

Haiko Abiyan (18) start straks als eerstejaarsstudent bij de Hogeschool van Amsterdam. Volgende week, op 23 augustus, komt hij voor het eerst naar Nederland, met twee koffers, en nog geen kamer. Haiko is al twee maanden aan het proberen om een plek te vinden en heeft zijn probleem zichtbaar gemaakt. 

‘Help, I need a room’, staat op zijn shirt. “Ik heb dit shirt deels als grap en deels serieus gemaakt”, vertelt hij vanachter zijn laptop vanuit Indonesië. “Ik heb natuurlijk een kamer nodig en het is zo stressvol. Dus ik dacht, laat ik dit shirt maken. Wanneer ik daar ben tijdens de intreeweek ziet hopelijk iemand het en heeft diegene een kamer voor me. Je weet het nooit.”

Deze onzekerheid  geldt voor veel studenten die vanuit het buitenland naar de stad komen. Geen kamer betekent voor sommigen verblijven in hotels, hostels, of kamperen. De huidige woningmarkt heeft gewoonweg niet genoeg aanbod dat betaalbaar is voor studenten, ziet ook studentenvakbond ASVA

Groei aantal studenten

De universiteiten kunnen nog geen officiële cijfers geven voor het komende academische jaar, maar afgelopen jaar studeerden ruim 125.000 studenten aan een Amsterdamse hogeronderwijsinstelling, en dit aantal zal de komende jaren door blijven groeien naar ruim 146.000. 

Vorig jaar waren ruim 23.000 internationale studenten in de stad en ook dat aantal groeit mogelijk door. Terwijl Nederlandse studenten eventueel nog de optie hebben om thuis te wonen als ze geen kamer kunnen vinden, hebben internationale studenten die optie niet. Dit maakt het nog moeilijker als je als internationale student naar Amsterdam komt. 

De Indonesische Haiko heeft een meevaller: hij heeft een kennis in Den Haag en kan eventueel bij hem terecht. Eerst zal hij tot 3 september in een hotel in de stad verblijven, in de hoop dat zijn zoektocht dan met succes kan worden afgerond. Had hij die optie in Den Haag niet gehad, dan was hij thuisgebleven, erkent hij. Al was hij wel op de hoogte van de moeilijke situatie, want de communicatie vanuit de onderwijsinstellingen was helder. “Ze hebben het inderdaad verteld hoe moeilijk het is gesteld met de huisvesting”, geeft hij aan. “Toen dacht ik, oké, het is moeilijk, maar ik ga het proberen. Nu kom ik erachter dat het écht heel moeilijk is.”

Maximumaantal

Universiteiten hadden de wens om voor dit academische jaar een maximumaantal internationale studenten toe te laten bij de Engelstalige varianten van onder andere psychologie en politicologie. Door de val van het kabinet is deze maatregel op de lange baan geschoven. “Ik denk wel dat, nu het nog even duurt voordat deze maatregelen komen, het van belang is dat de universiteit zelf maatregelen neemt en misschien even tijdelijk wacht met het internationaliseren van opleidingen”, zegt Bor van Zee van studentvakbond ASVA. 

Bij de ASVA houden ze deze zomer de problemen waar de studenten tegenaan lopen in de gaten. Ze krijgen nu al signalen dat de situatie zorgwekkend is. “Als er één ding opvalt dit jaar zijn het de exorbitante prijzen die internationale studenten betalen”, aldus Van Zee, die de portefeuille Huisvesting onder zich heeft. “Ik denk dat een groot deel wel 1000 euro betaalt voor een kamer.”

Administratieve dakloosheid

Hij ziet ook tientallen meldingen binnenkomen over administratieve dakloosheid. “Het gaat dan om studenten die ergens wonen waar ze niet geregistreerd kunnen zijn”, legt Van Zee uit. “Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld geen bankrekening openen en dus ook niet werken. Als ze zouden kunnen werken zouden ze een duurdere kamer kunnen betalen, maar omdat ze niet geregistreerd zijn kan dat niet. Een vicieuze cirkel dus en die administratieve rompslomp brengt veel narigheid met zich mee.”

De hogeronderwijsinstellingen in Amsterdam zijn sinds dit jaar actiever internationale studenten aan het waarschuwen om niet te komen als ze geen kamer hebben wanneer hun studie begint. Als de cijfers voor het academische jaar van 23/’24 bekend zijn, is het duidelijk of deze actievere communicatie over de woningsituatie succesvol geweest. 

Comments

comments

34 bezoekers online
8 gasten, 26 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 45 op 09:13 am UTC
Deze maand: 83 op 09-01-2023 01:13 pm UTC
Dit jaar: 157 op 08-20-2023 11:18 pm UTC
Totaal: 610 op 12-26-2022 11:27 am UTC