Johan Remkes ziet ‘weinig ruimte’ voor gekozen burgemeester

Ondanks enthousiaste reacties in de stad en gemeenteraad, denkt de Commissaris van de Koning niet dat Amsterdammers zélf kunnen kiezen wie de nieuwe burgemeester wordt.

Begin deze maand lanceerde de stichting Meer Democratie een petitie voor het zelf kunnen kiezen van de volgende burgemeester. Al vanaf het eerste moment kreeg de oproep steun van prominenten uit de politiek. Ook in de gemeenteraad staan partijen positief tegenover een experiment waarin Amsterdammers de burgemeester kunnen kiezen.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen laat nu onderzoek doen naar de mogelijkheden voor zo’n referendum. Hij wil dat deze ‘referendumcommissie’ binnen drie weken met een antwoord komt.

Lees ook: Petitie voor gekozen burgemeester meer dan 1200 keer ondertekend

Johan Remkes, Commissaris van de Koning in Noord-Holland, overziet de zoektocht naar een officiële opvolger van Eberhard van der Laan. ‘Hij wacht de toetsing van de referendumcommissie van de gemeente af’, zegt zijn woordvoerder tegen AT5. ‘Voor hem zijn de wettelijke mogelijkheden bepalend. Op dit moment lijkt hem dat daarin weinig ruimte is voor een gekozen burgemeester.’

Lees ook: Meerderheid raad staat welwillend tegenover mogelijkheid gekozen burgemeester

Een wet die het burgemeestersreferendum (een beperkte vorm van een burgemeestersverkiezing) mogelijk maakte in Nederland, is in 2008 alweer afgeschaft. Wel zijn er nog andere manieren om burgers te betrekken bij de keuze voor de nieuwe burgemeester. Zo vroeg de gemeente Zaanstad vorig jaar de mening van burgers via een enquête. De uitkomsten werden meegenomen in de ‘profielschets’ van de gemeenteraad.

Comments

comments

70 bezoekers online
0 gasten, 70 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 70 op 12:00 am UTC
Deze maand: 286 op 10-14-2018 06:47 pm UTC
Dit jaar: 291 op 05-31-2018 09:35 am UTC
Totaal: 390 op 02-08-2015 11:46 pm UTC