Italiaanse delicatessenzaak mag toch openblijven, mits er geen broodjes gegeten worden

Fratellini, een winkel waar Italiaanse delicatessen en belegde broodjes verkocht worden, mag toch in de Haarlemmerstraat blijven. De gemeente eiste aanvankelijk dat de winkel zou sluiten, omdat het te veel leek op een horecazaak. Daar wordt nu alsnog van afgezien, zegt het stadsdeel Centrum, omdat de eigenaren van Fratellini ‘een overtuigend plan van aanpak’ hebben ingediend.

De gemeente bood Fratellini een week geleden uitstel aan. De zaak mocht nog twee weken langer open blijven, maar dan moesten de ondernemers binnen die tijd wel met een plan komen dat aan de regels zou voldoen.

In dat plan van aanpak staat onder meer dat de Fratellini voortaan geen alcohol voor directe consumptie meer zal verkopen. Ook is het gedaan met de tafels en stoelen, waar mensen hun broodje kunnen eten. ‘Daarmee heeft de winkel niet meer de uitstraling van een horecabedrijf’, laat het stadsdeel weten.

Toeristen

Met de regels wil de gemeente de strijd aanbinden met zogenoemde mengformules. Daarmee worden winkels bedoeld die eten en drinken verkopen op plekken waar geen horecabestemming voor is. Die winkels zijn vaak voor toeristen bedoeld, maar hebben volgens de gemeente voor Amsterdammers weinig meerwaarde. Fratellini is juist een zaak die door buurtbewoners gewaardeerd wordt, vertelde het eigenaarsechtpaar Simone Remmers en Michael Eman vorige week aan AT5.

Remmers en Eman vreesden een scenario dat Seafood Shop in de Leidsestraat ten deel viel. “Die hebben uiteindelijk na heel lang procederen het gewonnen, maar toen was het al te laat.”

Dat lijkt niet het geval voor de eigenaren van Fratellini, die hun onderkomen dus kunnen behouden. Wel onder andere voorwaarden dus: de broodjes moeten goed verpakt verkocht worden en klanten moeten het vervolgens ergens anders opeten.

Het stadsdeel zegt blij te zijn dat de ondernemers de zaak hebben aangepast zodat Fratellini open kan blijven: “De winkel heeft in korte tijd een goede band met de buurt opgebouwd.

De eigenaars waren nog niet bereikbaar voor commentaar. 

Comments

comments

39 bezoekers online
3 gasten, 36 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 45 op 09:13 am UTC
Deze maand: 83 op 09-01-2023 01:13 pm UTC
Dit jaar: 157 op 08-20-2023 11:18 pm UTC
Totaal: 610 op 12-26-2022 11:27 am UTC