Homohaat op klaarlichte dag, geen omstander die iets doet. Waarom niet?

Afgelopen weekend liep ik nietsvermoedend in de buurt van de Nieuwmarkt in Amsterdam toen ik uitgescholden werd door een paar jonge gasten. “Kanker homo” riepen ze en er volgden een paar rauwe eieren naar mijn hoofd. Ik zat onder het struif. Van de daders was toen al niets meer te bekennen. Niemand greep in. Waarom eigenlijk niet?

Het gebeurde ontzettend snel: een ei tegen m’n jas en een tegen m’n tas. Verbouwereerd keek ik hoe de jongens wegrenden. Er kwam uiteindelijk iets van ‘hey… joh’ uit, maar dat stelde weinig voor. Zo’n tien paar ogen zagen het gebeuren. Niemand reageerde. Op weg naar huis belde ik mijn vriend en vroeg: ‘Waarom doet nooit iemand iets?’.

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Veel vaker worden er raampjes van auto’s naar beneden gedraaid om vervolgens voor ‘kanker nicht’ uitgescholden te worden. Op goede vrienden na, greep nooit iemand in. De vraag: ‘waarom eigenlijk niet?’ Houdt me een aantal dagen later nog bezig.

Het omstandereffect

Veel onderzoekers hebben zich verdiept in situaties waarbij veel omstanders iets zien gebeuren, maar niemand iets doet. Dit heet het omstandereffect. Meningen van onderzoekers verschillen. De één zegt dat het bestaat, de ander zegt van niet. Om antwoord te krijgen op mijn vraag bel ik met gedragsbioloog Patrick van Veen. Hij geeft aan dat het omstandereffect bestaat, maar ook dat het ingewikkeld is. 

“In dit soort situaties kan je beter maar met één persoon zijn. In een grote groep letten mensen namelijk niet meer op het slachtoffer, maar alleen op elkaar. De omstanders dus. Omstanders gaan na zo’n incident direct onderzoeken waarom er niemand op reageert, waardoor ze aan zichzelf gaan twijfelen. ‘Heb ik het wel goed gezien?’ ‘Waarom reageert niemand?’

“Wat volgt is een collectieve verlamming. Niemand doet meer iets. Als er maar één iemand bij is, kan diegene niet bij andere omstanders kijken hoe er gereageerd wordt. Dus focust diegene zich dan meteen op het slachtoffer.”

Wat bezielt je?

Eigenlijk heb ik nog een vraag: wat bezielt gasten die op een zondagavond met eieren naar mij, een jonge homoseksuele man van 24, gaan gooien? Ook daar heeft Van Veen een verklaring voor. Volgens hem vormen mensen eigen identiteit door zich tegen andere identiteiten af te zetten. 

“Ik zal het uitleggen door middel van een voorbeeld. Als ik voor Ajax ben, kan ik shirtjes dragen met Ajax erop. Een sjaal omdoen. Posters ophangen. Dan ben ik fan. Maar om echte identiteit te krijgen moet ik uitdrukken wat ik níet wil zijn: een Feyenoord-fan. Dan ga ik me verzetten tegen Feyenoorders en wordt mijn identiteit als Ajacied sterker. Zo werkt het bij discriminatie ook.”

Aangifte

Ik heb besloten de politie te bellen voor advies. Heeft het zin om aangifte te doen? En wat gebeurt er dan? Zij gaan me in de aankomende twee dagen terugbellen door mensen die hierin gespecialiseerd zijn. Hoeveel aangiftes er in Amsterdam gedaan worden van homofobie is niet duidelijk. De cijfers had de politie niet paraat. 

Alleen ben ik zeker niet. Volgens cijfers van Emancipator heeft maar liefst een kwart van alle homoseksuele mannen het afgelopen jaar te maken gehad met negatieve reacties in openbare ruimtes. Lang niet altijd leidt dat ook tot een aangifte: “Voor sommigen is het een hoop gedoe, andere mensen zijn bang dat er niets mee gedaan wordt. Het is wel zo dat we op basis van capaciteit keuzes moeten maken, maar wij ontmoedigen nooit om aangifte te doen. Wij zijn dan op de hoogte en als er een trend te zien is kunnen we actie ondernemen”, aldus politie Amsterdam. 

Comments

comments

47 bezoekers online
0 gasten, 47 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 73 op 11:18 am UTC
Deze maand: 90 op 03-22-2023 01:04 pm UTC
Dit jaar: 104 op 01-01-2023 03:58 pm UTC
Totaal: 610 op 12-26-2022 11:27 am UTC