Hoe vies wordt het tijdens de afvalstaking? “Koningsdag, maar dan 2 weken lang”

Vandaag leggen drie afdelingen van de gemeente Amsterdam, waaronder Afval & Grondstoffen, één week het werk neer. Afvalbakken en vuilniscontainers worden niet geleegd, en de straten worden niet geveegd. Wat kan de stad doen om de overlast binnen de perken te houden? Op bezoek in Utrecht, waar eerder deze maand ook zo’n staking was, vroegen we naar de ervaringen en tips.

“Een teringzooi.” Een Utrechtse man die iets buiten de binnenstad zijn hond uitlaat, windt er geen doekjes om. “Het waaide ook allemaal door de straten. En niemand raapt dat op dus je loopt tussen de bakjes friet.” 

Journalist Marc van Rossum du Chattel verslaat al ruim 32 jaar het nieuws in Utrecht. De troep in de straten deed hem nog het meest denken aan Koningsdag. “Maar dan gaan ze aan het einde van de dag aan het werk en is de stad in een paar uur schoon. En nu bleef het niet tot het centrum beperkt, maar was heel de stad smerig.”

Eén week staken, twee weken troep

En die smeerboel was na het aflopen van de staking, die een week duurde, niet voorbij: dat duurde nog een volle week. “Want dat was natuurlijk niet in één dag opgeruimd.”

Vervelend, maar de meesten reageren laconiek op de staking. “Het was voor een goede zaak”, zegt een dame die met haar dochtertje richting het park loopt. “Gewoon een weekje het vuilnis niet buiten zetten, dat is te doen.” Van Rossum du Chattel geeft dezelfde tip aan de Amsterdammers. “Houd je vuilniszak een weekje op het balkon.”

Extra schoonmaakrondes

Ook de gemeente heeft de afgelopen dagen alvast voorzorgsmaatregelen genomen. “We hebben de stad nu zoveel mogelijk schoongemaakt”, zegt wethouder Hester van Buren (PvdA). “Dus: extra veegrondes en de containers zijn geleegd.”

De stakingen in Amsterdam en Utrecht staan niet op zichzelf. Door heel het land zijn er al stakingen geweest van gemeenteambtenaren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderhandelt met vakbond FNV over een nieuwe cao. De hoogte van de salarisverhoging – de vakbond wil 12 procent – is één van de struikelblokken. 

Comments

comments

40 bezoekers online
2 gasten, 38 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 73 op 11:18 am UTC
Deze maand: 90 op 03-22-2023 01:04 pm UTC
Dit jaar: 104 op 01-01-2023 03:58 pm UTC
Totaal: 610 op 12-26-2022 11:27 am UTC