
Functionele olifantenpoep: in Artis kun je er tegenwoordig op zitten
Elke dag moeten de verzorgers in dierentuin Artis in Amsterdam zo’n 300 kilo mest uit het olifantenverblijf scheppen. Veel daarvan wordt weggegooid en dus wilde de dierentuin een duurzamere oplossing voor deze poep. Artis vroeg een groep studenten van het ‘Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions’, oftewel ASM Institute, een oplossing te verzinnen.
En deze oplossing werd volgens Lune Walder, student aan het AMS Institute, het bankje van olifantenpoep.
Het bankje ziet er misschien in je gedachten uit als een bankje van mest. dat half uit elkaar lijkt te glijden, maar integendeel ziet het bankje er heel professioneel uit. “Het ziet er echt zoals ieder normaal parkbankje uit, een beetje grijs. En zelfs die kleur komt niet alleen maar van de mest, maar ook van het plastic dat erin zit”, legt Lune uit.
Voor het ‘poepbankje’ hebben de studenten heel wat experimenten gedaan. Zo werd de poep zelfs in een magnetron gedaan om te kijken wat de effecten waren. “We hebben allerlei strategieën uitgewerkt, bijvoorbeeld met de mest als brandstof. En uiteindelijk kwam het idee van mest als bouwmateriaal naar boven.”
Benieuwd hoe het bankje eruit ziet? Bekijk hem hieronder. De tekst gaat door na de foto.
Stinken of niet?
Maar zo een bank van olifantenmest, stinkt dat niet? Volgens Lune zeker niet: “Je merkt er eigenlijk helemaal niets van dat het van mest is gemaakt. De planken bestaan voor 65 procent uit mest en 35 procent uit gerecycled plastic. Voordat de mest de persmachine in gaat, wordt het eerst gedroogd en verkleind en het gaat het vervolgens als kleine stukjes de machine in.” De machine produceert de olifantenmest door middel van hitte en druk uiteindelijk tot een mooie plank. Luna: “Je merkt eigenlijk geen verschil met ander soort planken-materiaal.”
De reacties in het dierenpark zijn verschillend. “Kinderen vinden het fantastisch, maar sommige mensen springen echt van het bankje op als ze erachter komen dat het van poep is gemaakt.”