Eerste groep studenten met basisbeurs van start op de VU: “Hoop het daarmee rond te krijgen”

Ieder jaar starten nieuwe studenten aan onder andere de VU, UvA en HvA. Ook dit jaar, maar de kersverse Amsterdammers hebben geluk; sinds dit jaar hebben alle studenten weer recht op een basisbeurs. Op de VU aan de De Boelelaan verzamelden vele eerstejaars studenten zich vandaag om te starten met hun introductieweek. Wat verwachten ze van komend jaar, en: hoe gaan ze die kosten bolwerken?

“Ik heb heel veel zin in dit jaar”, vertelt een nieuwe studente rechtsgeleerdheid. “Ik heb vooral heel veel zin in al mijn nieuwe vrienden die ik ga maken.” De positiviteit straalt er vanaf, maar één ding valt op. Weinig studenten hebben al een kamer gevonden. Na een klein gokje hebben ze de prijs die een Amsterdamse kamer kost ongeveer goed, maar het is voor veel van hen ook de reden om bij hun ouders te blijven.

Thuis wonen voor het geld

“Ik woon in Almere, prima te doen dus”. Maar een jongen uit Rotterdam vindt zelfs de afstand van 010 naar 020 prima te doen: “Ik vind mezelf ook nog wat jong om uit huis te gaan. Ik ben nog niet zelfstandig genoeg.” De studenten die wél een kamer zoeken hebben moeite met zoeken: “Ik houd Facebook in de gaten en anders hopelijk via via.”

De basisbeurs die vanaf dit jaar weer aan elke nieuwe student wordt gegeven bedraagt voor thuiswonende studenten 110,30 euro. Studenten die uit huis gaan krijgen 274,90 euro per maand van de overheid. Maar toch zien veel van de nieuwelingen de noodzaak om te werken.

Ze gaan vol goede moed hun nieuwe leven tegemoet: Een kersverse bedrijfskundestudent heeft de prioriteiten al mooi op een rij: “Ik hoop vooral op heel veel feesten. Maar ik moet het maar even zien, ik heb nu al een halve burn-out en ben er één dag.” Het inschrijven voor de lessen, boeken regelen en een kamer zoeken begint hem nu al te veel te worden. “In m’n hoofd is nu al kortsluiting”, zegt hij lachend. 

Comments

comments

36 bezoekers online
5 gasten, 31 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 45 op 09:13 am UTC
Deze maand: 83 op 09-01-2023 01:13 pm UTC
Dit jaar: 157 op 08-20-2023 11:18 pm UTC
Totaal: 610 op 12-26-2022 11:27 am UTC