Dam-ondernemers protesteren tegen afvalprobleem: “Moeten het met z’n allen doen”

Een aantal ondernemers rond de Dam zijn helemaal klaar met de volle prullenbakken en het zwerfafval in hun omgeving. Om dat duidelijk te maken organiseerden zij vandaag een protest, of zoals ze het zelf noemden: het Afval Festival. 

Volgens de ondernemers komt het probleem onder andere door het statiegeld op blikjes en worden prullenbakken in het gebied daar speciaal voor opengebroken. “De daklozen halen de bakken leeg en dan komt de rest van de inhoud vervolgens op straat te liggen”, aldus horecamagnaat Won Yip. 

Steentje bijdragen

En als het eenmaal op straat ligt, dan gooien andere mensen het afval er gewoon ook bij, zo merkt Richard Franke van de ondernemingsvereniging. “Helaas vinden mensen het dan normaal om het er gewoon naast te gooien.”

Volgens de ondernemers moet de straat goed schoon worden gehouden. Meer ophaalrondes vanuit de gemeente en samenwerking met de ondernemers moet daarvoor zorgen. “We moeten allemaal ons steentje bijdragen, we moeten het met z’n allen doen”, aldus Yip. “We moeten nu een inhaalslag maken.”

Ondernemers ook zelf het probleem?

Maar zijn sommige ondernemers niet ook zelf deels verantwoordelijk voor het probleem? Volgens vuilnisophalers die AT5 eerder deze maand sprak, zijn het vaak ondernemers zelf die niet luisteren naar de regels en het afval soms klakkeloos op straat gooien.

Yip is van mening dat ook dát aangepakt moet worden. Volgens hem ligt dat vooral aan de handhaving. “Het is het bekende verhaal: er moet op gehandhaafd worden. Als regels worden overtreden moeten de handhavers ingrijpen.”

Comments

comments

33 bezoekers online
7 gasten, 26 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 45 op 09:13 am UTC
Deze maand: 83 op 09-01-2023 01:13 pm UTC
Dit jaar: 157 op 08-20-2023 11:18 pm UTC
Totaal: 610 op 12-26-2022 11:27 am UTC