Amsterdamse afvalstaking per direct beëindigd: akkoord over cao gemeenteambtenaren

Vakbond FNV heeft een akkoord bereikt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de onderhandeling over de loonsverhoging voor gemeenteambtenaren. De medewerkers in de lagere loonschalen krijgen de hoogste loonsverhoging, namelijk 12 procent. Het akkoord betekent dat de staking om het vuilnis op te halen in de stad per direct wordt beëindigd.

Dat maakte Fred Bos van vakbond FNV, in het bijzijn van wethouder Van Buren, zojuist bekend voor de Stopera. 

Gemeenteambtenaren van onder anderen de stadsreiniging en de handhaving legden maandag het werk neer. Inzet was een betere cao, vakbond FNV ging voor een loonsverhoging van tussen de tien tot twaalf procent. De staking zou tot zondag duren.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het neerleggen van het werk zorgde ervoor dat vooral de binnenstad in korte tijd veranderde in een grote vuilnisbelt. De staking zal dus afgebroken worden en de vuilophalers gaan weer aan de slag. Het zal wel nog even duren voordat alle troep is opgeruimd.

Wethouder heel tevreden

“Ik ben heel tevreden met het akkoord dat we met de vakbonden hebben gesloten”, aldus de Amsterdamse wethouder Hester van Buren, die namens de VNG aan de onderhandelingstafel zat. De laagste loonschalen krijgen er 12 procent bij, dat percentage loopt iets af in de hogere loonschalen. De cao geldt voor één jaar.

“Vooral dat het gelukt is om de werknemers in de lagere loonschalen in verhouding een hogere loonsverhoging te geven, waardoor zij er netto meer aan overhouden”, vervolgt Van Buren. “Dat was ook echt nodig, want zij voelen de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud het hardst, want zij werden het hardst geraakt in de portemonnee. De staking is nu beëindigd, maar heeft iedereen Amsterdam weer bewust gemaakt hoe belangrijk onze mensen zijn voor een schone, veilige en leefbare stad. Het opruimen en schoonmaken gaat nog wel een flink aantal dagen in beslag nemen.”

Comments

comments

42 bezoekers online
2 gasten, 40 bots, 0 leden
Max bezoekers vandaag: 73 op 11:18 am UTC
Deze maand: 90 op 03-22-2023 01:04 pm UTC
Dit jaar: 104 op 01-01-2023 03:58 pm UTC
Totaal: 610 op 12-26-2022 11:27 am UTC